srijeda, 16. travnja 2008.

LEWIS CARROL: ALISA U ZEMLJI ČUDA


Ideja:Ova priča me naučila da mašti nikad nema kraja, i da lijepe snove trebapamtiti i sjećati ih se.

Likovi:Alisa, kneginja, kraljica, kralj, krvnik, prase, mačka, miš...Najviše mi se sviđa Alisa, zato jer je puno putovala i puno toga vidjela.

Kratki sadržaj:Jednog dana Alisa je vidjela bijelog zeca. Bio joj je čudan zato jer jebio obučen. Pošla je za njim u zečju rupu. Kada je ušla u rupu počelaje padati, dugo padati. Kada je pala našla se u nekom hodniku.Opet je vidjela onog zeca koji je ušao u jedan lijepi vrt. Alisa je htjelaući unutra, no bila je prevelika. Na jednom stoliću u bočici bio je napitak,i pisalo je da ga popije. Kada ga je popila smanjila se, ali su vrata bilazaključana. Na kraju je ipak nekako ušla u vrt. Tamo je sa kraljicom igralapoker. Jednog dana netko je na dvoru ukrao kolače, pa je bilo suđenje.Na suđenju je Alisa počela rasti. Odjednom se probudila i bila je doma.Shvatila je da je to sve bio san. Divan san. San je prepričala sestri.Kasnije je otišla večerati i spavati.Najuzbudljiviji događaj u priči:Alisa dohvati lepezu i jedne rukavice, i upravo kad pođe iz sobe ugledajednu bočicu. Ona je uzme i popije to što je u njoj bilo. Mislila je da će jeto povećati kao i ostale bočice. Odjednom je počela rasti i narasla je tolikopuno da više nije mogla izaći iz kuće.

Dojam o djelu:Ova knjiga mi nije dobra. Uopće ju nisam htjela čitati, no morala sam jerlektira je lektira.

Mjesto radnje:Na obali, u zečjoj jazbini

Vrijeme radnje:Ljeto

Kratki sadržaj:Bio je ljetni dan. Alisina sestra je čitala Alisi priču. Alisa se igrala samačkom, popela se na drvo i zaspala. U njezinim fantastičnim snovimapojavi se zec. Imao je hlače, majicu i sat na ruci. Zec je kasnio iodjednom nestane u rupi. Alisa potrči za njim. Kada je ušla u sobu vidjelaje stvari kako lete. Kad se spustila vidjela je kako zec ulazi kroz vrata.Pomaknula je zavjesu ali nije mogla proći kroz vrata jer su bila premala.Kvaka joj je rekla da popije vodu iz čaše na stolu te da će postati malena.Alisa je tako uradila i smanjila se. Kvaka joj kaže da pojede djelić kolača ida će opet biti velika. Uzela je ključ i počela plakati jer više neće moćiproći kroz vrata. Zatim joj je kvaka rekla da ispije ostatak vode iz bočice.Ona ga popije i smanji se. Toliko se smanjila da je upala u bočicu iplutajući prođe kroz ključanicu. Tamo je vidjela razne neobične životinjekao npr. orla koji puši lulu, dva blizanca, školjke i golemu ribu.Prošetala se malo dalje i tada spazi leptire koji imaju krila od kruha imaslaca. Zatim je vidjela crvenu ružu koja ima oči, usta i nos.Razgovarala je s njom i pošla dalje. Došla je do raskrižja gdje ima punonatpisa. Kad se odlučila na koju će stranu ići susrela je crva koji sjedi nagljivi i puši. Crv joj je ponudio da okusi gljivu i da će postati velika.To je učinila te je opet postala velika. Tada susretne Ožujskog zeca sluckastim klobukom. Sjeli su za stol i pili čaj. Kada je Alisa krenula daljesusrela je Cerigradsku mačku koja ju je uputila kamo će ići. Alisa je stiglau kraljičin vrt i u njemu se pojavi zec s trubom a iza njega kraljica i vojniciod karata. Konji su igrali kriket - loptica je bila jež, a palica je bila ptica.Kraljica je htjela ubiti Alisu ali ona je imala još malo kolača kojeg je pojelai opet je postala velika. Onda je počela djelovati druga strana kolača iAlisa se je opet smanjila. Počela je bježati, a vojska od karata ju je počelaslijediti. Tada se od straha probudila i vidjela da je sve to bio samo san.
Analiza glavnog lika:AlisaRadoznala, ima dobro srce i sposobna je da suosjeća sa drugima,uporna, ponosna, puna ljubavi.

Sporedni likovi:Sestra, bijeli zec, maza, kneginja, kralj, kraljica, gospođa kornjača, Bill.

Nema komentara: