ponedjeljak, 21. travnja 2008.

ALEKSANDAR SERGEJEVIČ PUŠKIN:EVGENIJE ONJEGIN

Bilješke o piscu:Aleksandar Sergejevič Puškin je rođen 1799. godine u bogatoj obitelji. Svojim djelom Oda slobodi zamjerio se sudu te je prognan u južnu Rusiju i tamo piše svog Zarobljenika Kavkaza. Pomilovan je 1826. godine, te se vraća u Moskvu i St. Petersburg. Umro je u dvoboju 1837. godine. Puškin se smatra osnivačem moderne ruske književnoisti. Njegova veća djela su: Evgenij Onjegin, Kapetanova kći, Oda slobodi, Zarobljenik Kazkaza, Brončani konjanik, Ruslan i Ludmila…
Vrijeme radnje:Radnja se odvija oko 19. stoljeća
Mjesto radnnje: Radnja se odvija u Rusiji
Kratki sadržaj:Radnja započenje pričati o mladom plemiću Evgeniju Onjeginu, “suvišnom čovjeku”, koji je dovoljno bogat da se ne angažira ni na kojem planu. Takav život mu ubrzo dosadi. Uto nasljeđuje neko imanje, te mora otići u unutrašnjost zemlje na neko vrijeme. Tamo se upozna sa Lenskim, romantičarom, koji je zaljubljen u Olgu. Olga pak ima sestru Tatjanu, mirnu povučenu, koja samo čita knjige. Ona se zaljubljuje u Evgenija, te mu piše pismo u kojem izjavkljuje ljubav, no Onjegin ju odbija. Uskoro na proslavi Tatjanina imendana, Onjegin iz prkosa koketira s Olgom. Lenskog to uvrijedi, te traži satisfakciju. Onjegin ga ubija u dvoboju, te odlazi na dugo putovanje od više godina. Jednog dana na nekoj zabavi uSt. Petersburgu sreše Tatjanu, te joj piše strastveno pismo. Ona pak kao žena generala, oglušuje se na njegove izjave, te on odlazi na daljnja putovanja.


Analiza likova: Evgenije Onjegin - Tipični lik suvišnog čovjeka, a tome pripomaže i njegova sveopćanezainteresiranost, možda čak i lijenost.
Lenski Romantičar, poeta, zanesenjak, sušta suprotnost Evgeniju,kada voli voli strasno, i ne suspreže svoje osjećaje.
TatjanaSeoska djevojka odgojena na romanima Richardsona i Rousseaua,posjeduje neposrednost, nesumljivo stečenu u provinciji među pukom.Napomena:Puškin je na Onjeginu radio osam godina. Isprva zamišljen kao oponašanje Byronova komičnog epa Don Juan, romantična knnjiževna vrsta. Tek kasnije djelo zauzima mjesto uz ruske realističke romane,gdje je čest lik suvišnog čovjeka.

Nema komentara: